Mensendieck
Oefentherapie is genoemd naar de grondlegster Bess Mensendieck (1867-1957). Het is een adequate remedie bij klachten die voortvloeien uit een te belastende houding of manier van bewegen. Zo worden klachten voorkomen of vermindert door het aanleren van gezonde houdings- en bewegingsgewoonten.
De methode Mensendieck kan ook een zeer waardevolle rol spelen in het leren kennen, voelen en begrijpen van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de periode daarna. In de zwangerschap veranderen je houding, bewegingen en spierbe- lasting aanzienlijk en tijdens je bevalling is het van belang om een aantal spiergroepen bewust te kunnen spannen of juist te ontspannen. Bovendien is het in de periode erna van belang om de kracht van de deels overbelaste en deels ongebruikte spieren weer zorgvuldig op te bouwen.
Een cursus volgens de methode Mensendieck helpt bij het zoeken naar de optimale manier van staan, zitten, opstaan, lopen, reiken, bukken en tillen tijdens de zwangerschap. Er wordt aandacht besteed aan spieren en spiergroepen die het tijdens de zwangerschap extra zwaar te verduren hebben, zoals de been- en voetspieren, de spieren rond het bekken (bil-, buik-, bekkenbodem- en heupspieren), de rug- en borstspieren en de spieren van hals en hoofd. Natuurlijk komen ook specifieke zwangerschapsklachten, zoals rugpijn, bandenpijn, gewrichtsklachten (knie-, heup- en bekkenklachten), vocht vasthouden in handen en voeten, spataderen, kuitkrampen, maagzuur en dergelijke aan bod. Er wordt uitgegaan van de individuele lichaamsbouw en bewegingsmogelijkheden.
Een zwangerschapscursus volgens de methode Mensendieck vormt een goede voorbereiding op de bevalling, omdat je bewust gemaakt wordt van de belangrijkste aspecten van de verschillende fasen van de bevalling. Zo wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende soorten weeën en de reactie die ze oproepen. Het contrast tussen spanning en ontspanning is van nut bij het opvangen van de weeën. Wat betreft de periode na de bevalling krijg je tips om je spieren te helpen herstellen en versterken. O.a. houdingen en bewegingen in het dagelijks leven met de baby, zoals bij het geven van borstvoeding, het lopen met een draagzak, het baden van de baby en het tillen in en uit het bedje of de box.